tisdag 4 september 2012

Att bestämma sig

Kära läsare. Som ni vet har vi ju besökt en hel del förskolor för att känna av stämningen, träffa personalen, titta på inne- och utemiljö och prata pedagogik. Väldigt lärorikt må jag säga, men samtidigt gör all kunskap valet oändligt mycket svårare.

Förskola nr. 1. En renodlad Ur & skur-verksamhet med 24 barn i åldrarna 1-5 år (5 pedagoger). Är ute i stort sett hela dagen, både på innergården och på olika utflykter i närområdet. Förskolan jobbar mycket med kamratanda (att vara en bra kompis) och genusfrågor och lär barnen att återvinna, kompostera, spara energi och värna om natur, människor och miljö - både genom lek och rollspel samt utflykter och olika studiebesök. De plockar svamp och bär, lär sig om kretslopp och åker skridskor och skidor på vintern. Maten lagas på plats av en kokerska, som inte är främmande för att fixa så att de kan ta med den ut till grillkåtan eller ut i skogen. Sover utomhus i vagn.
Men! Det tar 20 minuter att gå dit (i rask takt) plus att det inte finns någon plats ledig förrän tidigast nästa höst.

Förskola nr. 2. Ligger ett par minuters gångväg härifrån. Reggio Emilio-tänk och sprudlande kreativitet. Massvis med "ofärdiga leksaker" som ska stimulera fantasin, pyssel, vattenlek, målargrejer, plastdjur, böcker, träjärnväg, mjukisdjur osv osv osv. Två småbarnsgrupper (1-3 år) med 14 barn i varje grupp (3 pedagoger per avdelning). Nyrenoverade, fräscha och luftiga lokaler med högt i tak. Maten lagas på plats i två år till, sedan storkök. Sover utomhus i mån av plats.
Men! Barnen är bara utomhus en liten stund varje dag och då bara på baksidan. Ganska hög ljudvolym där inne och nästan lite för många valmöjligheter för barnen (överstimulans?) som mest irrade omkring när vi var där. Kan dock ha berott på att det var inskolningsperiod. Fullt!

Förskola nr. 3. En klassisk, kommunal förskola med fem avdelningar (totalt 100 barn). Ingen uttalad pedagogik på småbarnsavdelningen där det ryms 15 barn (3,5 pedagoger). Är ute en eller två gånger om dagen beroende på vädret. Sover på madrasser i ett mörkt rum. Vid tre års ålder kan man välja Montessori eller Ur & skur. Underbar personal på den sistnämnda. 22 barn. Mycket att göra både ute och inne. Fin gård och nära till skogen.  
Men! Även den här verksamheten ligger 20 minuter bort och maten kommer från ett storkök. Slitna lokaler samt gammal och trött personal på småbarnsavdelningen. Fullt!

Förskola nr. 4. Ett föräldrakooperativ där du som förälder hjälper till med matlagning och städning en dag varannan vecka i utbyte mot lägre avgift (300 kr i månaden). 15 barn varav hälften är små i år (3,3 personal). Ute ganska mycket (både för- och eftermiddag). Fin baksida med gungor, cyklar, sandlåda och klätterställning. Nära till skog och vinteraktiviteter. Fin inomhusmiljö och väldigt hemtrevligt. Underbar personal. Barnen sover utomhus.  
Men! Ligger helt utanför kommunens regi. Därför har man ingen rätt till sommaröppna förskolor utan måste lösa det på annat sätt. Kräver dessutom bil på grund av avståndet och en hel del engagemang och tid. Orkar man det? Och ja, även här är det fullt just nu och gruppen är mättad när det gäller småttingar för tillfället.

Åh, hur ska man kunna bestämma sig? Och vad är det som egentligen som är viktigast för just mig och mitt barn? Svårt! Gissar dock att vi, precis som många andra som står på kö, blir tilldelade en plats på en ruffig förskola långt-bort-i-stan och får vara nöjda med det tills trycket lättar lite grann. Hello, babyboom!

1 kommentar:

  1. Nummer ett skulle locka mig mest i alla fall. Vi hade Lova 30 min promenad bort (okej 20 minuter när foglossningen släppte, vilket den gjorde typ nyss). Men det är värt det om barnet får det bra. Det är mycket tid de ska vara på förskolan ändå.
    Så antingen vara hemma till nästa höst alternativt byta förskola senare?

    Men en sak som jag lärt mig när jag besökt förskolor är att det är väldigt lätt att prata för det kan visa sig att det är mycket snack och lite hockey... På lovas genusinriktade förskola har de ju både tjejlego och krigsleksaker.

    SvaraRadera