måndag 18 juni 2012

En lång är inte bättre än en kort

Läser i DN att ny forskning visar att en lång, sammanhängande semester på fyra veckor inte är bättre för hälsan än flera kortare ledigheter. Efter det att man har börjat jobba igen har de positiva effekterna av ledigheten helt försvunnit inom en vecka - oavsett om man har haft långhelg på fyra dagar eller fem veckors sommarledighet. Det känns ju upplyftande. Men samtidigt är det ju så fruktansvärt mycket som ska hinnas med när man är ledig så det är kanske inte så konstigt.

Man ska ta hand om hus, hem och trädgård, renovera, bygga och fixa, resa och uppleva saker, åka och träffa familj, släkt och vänner och försöka återhämta sig från nästan ett års arbete på en och samma gång. Slutet av semestern förstörs ju dessutom av att jobbstressen och ångesten över att det är typ ett år till nästa ledighet kommer krypande. Nä, vore det inte bättre med fyradagarsvecka? På så sätt skulle ju återhämtningsvärdet aldrig ramla ner på noll och näsan skulle fortfarande vara över vattenytan när det är dags att stämpla ut och ta helg. Förmodligen skulle man dessutom vara en gladare medarbetare, sambo och mamma som inte lever för att arbeta utan arbetar för att leva.

2 kommentarer:

  1. Sannerligen! Därför kommer jag sannolikt inte jobba heltid på många år igen. :)
    Dessutom är det så in i bängen skönt att inte ha några som helst planer för semestern, mer än att ta dagen som den kommer.

    SvaraRadera
  2. har ni hunnit köpa bilbarnstol? Jollyroom rear en hel del nu. bla http://www.jollyroom.se/produkter/rea/rea-aka/britax-hi-way-felix.html

    SvaraRadera